NU de waarde van Bitcoin (en de gehele cryptomarkt) blijft stijgen wordt de stablecoin Tether een steeds belangrijkere speler in het landschap. Tegelijkertijd maken veel mensen zich zorgen of de waarde van Tether wel ergens op gebaseerd is. Nou, dat zit wel snor..
Een beetje uitleg over Tether
Tether is de uitgever van stablecoin USDT, vaak de ‘Tether’ genoemd. Een stablecoin is een cryptomunt met onderpand, waardoor de waarde relatief stabiel is. De Bitcoin is natuurlijk veel bekender, maar in het dagelijks leven is de aan de dollar gelinkte USDT veel handiger. Het is (in aantal transacties gemeten) de meest gebruikte cryptomunt ter wereld. Er zijn er zo’n 120 miljard in circulatie. Als er in de cryptowereld zoiets zou bestaan als een centrale bank, dan zou het bedrijf Tether dat zijn.
Terwijl bij de meeste cryptomunten de waarde gebaseerd is op vraag en aanbod, is dat bij Tether niet het geval. De waarde is gekoppeld aan de waarde van de dollar. Dus 1 USDT is altijd terug te ruilen voor 1 USD (en andersom). Daarmee kun je er online mee handelen, zonder hinder van de grote koersschommelingen die veel andere cryptomunten kenmerken. Voor het uitgeven en terugruilen krijgt het bedrijf Tether een vergoeding. En rente op het onderpand. Geld voor geld.
Het bedrijf maakte in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 4,5 miljard dollar winst. Ter vergelijking: dat is ongeveer zeven keer zoveel als de winst van ABN Amro in diezelfde periode en ook meer dan de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.
Deze week liet men weten dat men in het 3e kwartaal een winst van 2,5 miljard dollar heeft gemaakt. Dit heeft de totale jaarwinst naar een indrukwekkende $7,7 miljard getild. Uit een rapport van Tether blijkt dat het bedrijf inmiddels beschikt over een eigen vermogen van bijna 12 miljard dollar. De Nederlander Jean-Louis van der Velde is de geheimzinnige oprichter van Tether en zou nog zo’n 20% van de aandelen in bezit hebben. Hij woont al geruime tijd in China en is tevens de CEO van handelsplatform Bitfinex. Wellicht is van der Velde wel de rijkste Nederlander ter wereld?
Heeft Tether alleen virtuele waarde?
Nee. Er is afgelopen jaren veel discussie geweest of de waarde van USDT wel ergens op gebaseerd is. Want als men 120 miljard aan Tethers heeft uitgegeven, dan moet er eigenlijk ook 120 miljard aan ‘echte’ dollars aanwezig zijn. Anders handelt men in lucht?
Het bedrijf is steeds transparanter geworden in de manier waarop de Tether ‘gebacked’ is. Op dit moment heeft men 118,5 miljard dollar aan reserves. Dat bestaat onder andere uit 100 miljard aan contanten en schuldpapier (ruim 80 miljard daarvan zijn obligaties), 4,75 miljard Bitcoin (BTC) en 3,5 miljard goud. Wow! Dat zijn serieuze cijfers en vooral de laatste link met goud is interessant. Stel je telt de waarde van Bitcoin en goud op (bijna 8,5 miljard), dan kun je concluderen dat zo’n 7 procent van de waarde gebaseerd is op ‘echte assets’. Als we alleen goud meerekenen dan gaat het om 2,95 procent.
Hoe zit dat met de ‘echte’ dollar?
Op dit moment is er zo’n 2.000 miljard (2 biljoen) dollar in circulatie, plus een schuld van 36 biljoen. In totaal dus 38 biljoen (US: trillion). Tegelijkertijd heeft Amerika ongeveer 810 miljoen kilo (8100 ton) aan goud. De prijs van goud staat op recordniveau (89.000 USD) en dat zou betekenen dat het Amerikaanse goud nu ongeveer 72.090.000.000.000 dollar waard is (72 biljoen). Dat klinkt positief, ware het niet dat de wettelijke prijs van goud is vastgelegd. Deze fluctueert niet met de marktprijs van goud en is sinds 1973 constant op 42,2 dollar per troy ounce (1350,4 per kilo). In dat geval gaat het om een waarde van ongeveer 1.093.824.000.000 (1 biljoen).
In procenten heeft het Amerikaanse goud een waarde van slechts 2,6% van de totale dollar-waarde. Dus iets minder dan de 2,9% (of 7%) van Tether. Hieruit concluderen we dat Tether hun zaakjes prima voor elkaar heeft.
Een herwaardering van goud?
Deze vergelijking brengt ons bij een potentiële herwaardering van het goud wat door overheden en centrale banken in bezit is. De huidige prijs-explosie van goud kan daar een voorbode van zijn. Op dat moment zou de enorme schuldenberg van Amerika relatief verdampen?
UPDATE: Tether wordt zelfs genoemd in een recente pdf van de US Treasury (Office of Debt Management): Fiscal Year 2024 Q4 Report. Ze schrijven daarin: “Runs on stablecoins have been a common occurrence in recent years, and a collapse of a major stablecoin like Tether could lead to a fire sale of short-dated Treasuries.” En aangezien Amerikaanse staatsobligaties steeds minder in trek zijn, wordt de invloed van Tether terecht genoemd. Dus wellicht is het nu in het belang van Amerika dat Tether stabiel blijft..?
Toevallig(?) heeft de BIS (Bank of International Settlements) deze maand ook een rapport uitgebracht over stablecoins. Als conclusie schrijft men dat negatieve cryptoschokken geen impact hebben op traditionele financiële markten, maar wel een negatieve invloed hebben op stablecoins. Ze denken dat de rol van stablecoins als veilige haven voor crypto twijfelachtig is.
0 Comments