De BRICS-landen, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, werkt aan de ontwikkeling van een betalingssysteem gebaseerd op blockchain. Iets wat we al dachten, maar nu ook bevestigd is.

“We geloven dat het creëren van een onafhankelijk betalingssysteem voor BRICS een belangrijk doel is voor de toekomst, gebaseerd op geavanceerde tools zoals digitale technologieën en blockchain. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat het handig is voor overheden, gewone mensen en bedrijven, en ook kostenefficiënt en vrij van politiek,” aldus Kremlin-adviseur Yury Ushakov in een interview met TASS.

Eerder werd al gemeld dat het Russische ministerie van Financiën, de Bank van Rusland en diverse BRICS-partners bezig zijn om de ‘BRICS Bridge’ te creëren. Dit moet een multisided betaalplatform worden om het wereldwijde monetaire systeem te verbeteren. Het systeem kan gebruik maken van digitale valuta van de centrale banken van de BRICS-landen, waarbij de wisselkoers gekoppeld zal zijn aan de waarde van de nationale valuta.

Al geruime tijd is de BRICS-groep bezig om haar afhankelijkheid van Amerikaanse dollars bij transacties te verminderen. Dit wordt ook wel de-dollarisatie genoemd en heeft een vlucht gekregen nadat het Westen de tegoeden van Rusland heeft bevroren. Dit heeft de ogen van veel andere (niet Westerse) landen geopend.

Een ander zeer interessant en positief punt is dat de nieuwe valuta een decentraal systeem zal zijn. Dit is vaak bij cryptocurrency, al hoeft dat niet altijd het geval te zijn. “Dit digitale afwikkelings- en betalingsplatform zal gedecentraliseerd zijn, geen enkele deelnemer zal in staat zijn de activiteiten van anderen te beperken. Als het door Rusland voorgestelde initiatief wordt goedgekeurd, zullen de BRICS-landen gecoördineerd wetgevend werk moeten verrichten om een nationale digitale munt in omloop te brengen en deze te gebruiken in grensoverschrijdende transacties”, zo zei voorzitter Valentina Matviyenko van de Russische Federatie.

De vraag is nog of de nieuwe munt ‘gebacked’ zal zijn door goud, aangezien vele centrale banken hun goudvoorraad de afgelopen jaren flink hebben uitgebreid.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *