De Belgische overheid is een campagne op social media gestart (“Spend Your Change”), waarbij het burgers oproept om meer met muntgeld te betalen.
Volgens het Belgische ministerie van Financiën staat het land voor een probleem met de circulatie van muntstukken, ondanks de grote hoeveelheden die er zijn. Dit zou komen doordat veel munten ongebruikt blijven, bijvoorbeeld in kledingzakken, in een (oude) portemonnee, in spaarpotten of verstopt in een kastlade. Daarom is het ministerie deze week een bewustmakingscampagne op sociale media (#spendyourchange) gestart, om elke burger aan te moedigen zijn voorraad munten te gebruiken.
Volgens het ministerie zijn er meer dan 4,2 miljard munten in België, met een totale waarde van 1,5 miljard euro. Ondanks deze grote hoeveelheid munten, hebben sommige Belgische winkels moeite om voldoende wisselgeld te vergaren voor klanten die met contant geld betalen. Als twee procent van de ‘slapende munten’ in omloop wordt gebracht zou dit vijf miljoen euro besparen. Dit komt omdat het bestellen van nieuwe munten een aanzienlijke kostenpost is voor de Belgische staat.
In 2023 toonde een studie van De Nederlandsche Bank (DNB) aan dat ongeveer 36% van de Nederlanders meer dan 50 munten in huis heeft. En terecht, want er zijn zo’n 1,3 tot 1,5 miljoen mensen in Nederland afhankelijk van contant geld. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen, migranten, laaggeletterden en mensen met een beperking. Toch voorziet DNB de komende jaren een forse daling in de acceptatiegraad van contant geld. Waar er nu nog bij negen van de tien plekken met brief- en muntgeld kan worden betaald, is dat over vijf jaar naar verwachting nog maar in zo’n zes op de tien winkels. Daarom wordt in Europa gewerkt aan een acceptatieplicht voor contant geld.
0 Comments