De overheid verwacht in toenemende mate van inwoners dat ze zich beter gaan voorbereiden op de gevolgen van een mogelijke ramp of incident.
Dat is te lezen op de site van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanuit daar wordt gerefereerd naar de website denkvooruit.nl, alwaar je je kan voorbereiden op situaties van langdurige uitval, zoals elektriciteit, drinkwater of internet. Wie had dat gedacht; de overheid als prepper? Preppers waren toch allemaal wappies?
Ze adviseren onder andere om een ‘noodpakket’ te maken met contant geld en een kopie van je identiteitsbewijs. Dit in het geval een grote cyberaanval, storing of sabotage onze vitale diensten platlegt. “Iedereen moet zijn weerbaarheid vergroten: overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners. Hieronder valt bijvoorbeeld het in huis halen van een noodpakket, waarmee mensen zich de eerste 48 uur na een ramp kunnen redden” (zie info-folder).
Contant geld
Burgers worden dan ook geadviseerd om altijd contant geld in huis te hebben zodat het mogelijk is een aantal dagen eten en drinken te kunnen kopen. Dit is een beetje dubbel, want er geldt in Nederland een limiet op de hoeveelheid contant geld dat je in huis mag hebben liggen. Als alleenstaande gaat dat om 654 euro. Ben je samenwonend en fiscaal partner? Dan is dit 1.306 euro. Heb je meer dan dat in huis, dan moet je dat zelf in Box 3 opgeven bij je belastingaangifte. In Duitsland regelen ze dat heel anders.
In het geval van uitvallende telecom (en pin-automaten) wordt aangeraden om inloggegevens van telecomprovider, internetprovider en andere digitale diensten, zoals internetbankieren, te noteren. “Dit helpt bij het herstellen van je verbinding en toegang.” Tevens wordt aangeraden om adres- en contactgegevens van belangrijke mensen en diensten op te schrijven en die gegevens op een veilige plek te bewaren. Vreemd, want je login ergens opschrijven mag niet van de bank, we ziteren: “Schrijf of sla de codes niet op. Of, als het echt niet anders kan, alleen in een voor anderen onherkenbare vorm die alleen door uzelf is te ontcijferen. Bewaar in dat geval de versleutelde informatie niet bij uw bankpas of bij apparatuur waarmee u uw bankzaken regelt.”
Bovendien valt er niets meer te noteren, omdat iedereen via een app moet bankieren.
Maar goed, verder adviseert onze overheid het maken van offline back-ups van de belangrijkste bestanden en het maken van kopieën van identiteitsbewijzen. Maar waarom een kopie van je ID!? Is je gewone identiteitsbewijs/paspoort niet goed genoeg?
0 Comments