Regeringspartijen PVV, NSC, BBB en VVD zitten niet op één lijn wat betreft de ‘bestrijding’ van witwassen. Ze zijn het niet eens over welk bedrag als limiet gaat gelden.

Op dit moment moeten ondernemers officieel melding maken als klanten 10.000 euro (of meer) cash willen betalen. Het oude kabinet werkte echter aan een wet om een limiet van 3.000 euro voor contante betalingen in te voeren. Dit voorstel wilde voormalig minister van Financiën (Sigrid Kaag) erg graag afvinken. Sterker nog, ze deed er destijds een schepje bovenop met een VERBOD op contante betalingen voor goederen vanaf DRIEDUIZEND EURO. Dit verbod moest ook gelden voor pandhuizen en kunsthandelaren, en voor alle transacties in en vanuit Nederland.

Gelukkig is dat plan niet doorgegaan. En gelukkig willen NSC, PVV en BBB de grens voor contant geld behouden op 10.000 euro. Ze zeggen dat bij een limiet van 3.000 euro er ook burgers worden getroffen die te goeder trouw met contant geld dingen willen betalen. BBB-Kamerlid Henk Vermeer noemt de grens van 3.000 euro dan ook ’totaal niet proportioneel’.

Helaas zit de VVD ook in de huidige regering en die wil (uiteraard) de limiet van 3.000 euro omarmen. Dat zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries gisteren in een debat. Ze wees erop dat afzien van deze grens ook financiële gevolgen heeft. Het oude kabinet zou de limiet van 3.000 euro namelijk hebben opgenomen in hervormingsplannen waarmee Nederland aanspraak hoopt te maken op geld uit het Europese coronaherstelfonds. Als Nederland die plannen niet uitvoert, dan zouden we honderden miljoenen kunnen mislopen.

Volgens Agnes Joseph van het NSC zou de grens van 10.000 euro behouden kunnen blijven, omdat Nederland slechts heeft beloofd een limiet in te voeren. Volgens haar staat ’in de precieze formulering geen 3000 euro genoemd’. Daarnaast noemt Joseph het bedrag van 3.000 euro ’niet goed onderbouwd en te streng’. PVV’er de Vree is dat met haar eens. Hij wees erop dat vanuit Europa de limiet nu wel op 10.000 euro ligt. “Waarom zou Nederland de eigen economie onder druk zetten met maatregelen die verder gaan dan waar de EU om vraagt?”

Naar verwachting stemt de Kamer volgende week over de plannen. Het is nog niet van alle partijen duidelijk hoe ze hierin staan. D66 en GroenLinks lijken de limiet van 3.000 euro te steunen, dus dan weet je waar je de volgende keer NIET op moet stemmen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *