Meer dan de helft (53%) van de centrale banken is van plan hun reserves te vergroten als middel om potentiële risico’s te beperken en hun vermogen te verzekeren in het geval van marktverstoringen. Bijna vier op de tien centrale banken zou zelfs van plan zijn om komende jaren een groter deel van hun reserves in goud aan te houden.

Dit blijkt uit een enquête van Invesco onder 57 centrale banken en 83 staatsfondsen, gepubliceerd in de Invesco Global Sovereign Asset Management Study 2024. De belangrijkste redenen zijn bescherming tegen inflatie, wereldwijde geopolitieke onrust en de snel stijgende Amerikaanse staatsschuld. Ook het politieke risico van sancties speelt een grote rol voor centrale banken in hun besluit om meer goud te kopen.

Central bank statements on gold

Zoals als te zien in bovenstaande grafiek, is maar liefst 70% van de centrale banken het eens met de stellig dat goud een hedge tegen inflatie is. Een iets minder groot deel (60%) vind dat goud een hedge tegen geopolitieke onrust is. Tegelijkertijd vindt bijna de helft (48%) dat de stijgende Amerikaanse schulden de aantrekkelijkheid van goud hebben vergroot.

Vooral dat laatste is interessant, want blijkbaar neemt het vertrouwen in de dollar af. Meer dan de helft van de ondervraagde centrale banken vreest namelijk dat dollarreserves elders niet volledig veilig zijn, vooral vanwege de sancties die werden opgelegd in verband met Russische reserves na de inval in Oekraïne. Het percentage van respondenten die geloven dat de positie van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt over 5 jaar zwakker zal zijn, is gestegen van 11% naar 18%.

Tegelijkertijd zie we ook steeds meer landen hun goud repatriëren, uit vrees voor mogelijke sancties. Landen als Polen, Hongarije en Servië hebben dat de laatste jaren al gedaan, maar eerder deden ook Nederland, Duitsland en Oostenrijk dat met een deel van hun goudvoorraad.

Gold allocations

Komende drie jaar is er in ieder geval geen enkele centrale bank die van plan is om goud te verkopen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *