De energiekosten blijven maar stijgen, de boodschappen worden duurder en de benzineprijzen breken record na record. De inflatie in januari was maar liefst 7,6% hoger dan een jaar eerder en het lijkt er niet op dat deze stijging op korte termijn gaat stoppen.

Met meer dan 5% inflatie wordt een grens overschreden, daar zijn veel economen het over eens. En dat is gaande. In november 2021 was de inflatie 5,6 procent en december sloot af met 6,4 procent. En januari is nu ook bekend: 7,6 procent. Wanneer gaan dit stoppen? Want een inflatie van meer dan 5% voelen mensen echt; ze schrikken van de prijzen in de supermarkt en aan de pomp. Daardoor groeit de onvrede onder veel burgers. Niet alleen bij de armste groepen, maar ook bij de middenklasse.

Onvrede zorgt ervoor dat men boos wordt op het zittende kabinet en het drijft mensen in de armen van radicale politici. Tevens zou men de onvrede kunnen uiten tegenover de Europese Centrale Bank (ECB), die blijkbaar niet genoeg doet om de inflatie binnen de perken te houden. De ECB moet er immers voor zorgen dat de inflatie niet te hard stijgt.

Een manier om de inflatie tegen te gaan, is om de rente te verhogen. Maar dat is lastig, want dankzij de coronacrisis hebben veel landen zich in de schulden gestoken. Een eventuele renteverhoging van de ECB zou ervoor zorgen dat die landen niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

De ECB gaat er ondertussen nog steeds vanuit dat de prijsstijgingen tijdelijk zijn, ingrijpen is daarom niet nodig. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) schaart zich achter dit beleid, die gaat er vanuit dat de inflatie dit jaar op ongeveer 3 procent uitkomt. De inflatie zal volgens hen dus afvlakken. Niks aan de hand mensen, er is geen reden tot paniek!

ING
Ook de ING Bank ziet geen gevaren. ING-econoom Marcel Klok zegt dat de inflatie voor tweederde wordt veroorzaakt door de hoge brandstof- en energieprijzen. Bij ING verwachten ze dat die prijzen tot het einde van de winter hoog blijven en daarna zullen dalen. Aan het eind van het jaar duikt de inflatie weer onder de 2 procent, zo denkt ING. Een inflatie van 3 procent op jaarbasis vinden ze reëel. Klok verwacht dat de loonstijging dit jaar uitkomt op maximaal 2,7 procent. Dat is lager dan de inflatie, maar men denkt blijkbaar dat er in 2023 een omslagpunt zal komen. De lonen zullen dan harder stijgen dan de inflatie.

Rabobank
Ook de economen van de Rabobank denken dat de lonen harder zullen stijgen dan de inflatie. Die laatste komt in 2022 uit op 3,8 procent en in 2023 op 2,1 procent, zo schreven ze in december 2021. In het najaar van 2022 verwacht men dat de inflatie waarschijnlijk fors zal dalen. Afgelopen dagen probeerden ze die cijfers iets bij te sturen, ze gokken nu op een inflatie van 2,6 procent in 2023. Dat is al iets meer dan de 2,1% waar ze slechts anderhalve maand geleden mee gooiden. Maar goed, het idee is hetzelfde, zowel ING als Rabobank denkt dat het allemaal ’tijdelijk’ is.

Rabo sluit af met de opmerking dat de loongroei in 2023 tussen de 3,3 en 3,5 procent zal komen te liggen, waarmee het koopkrachtverlies grotendeels wordt goedgemaakt.

Dus iedereen denkt dat de inflatie snel gaat dalen?
Nee. Wij denken dat in ieder geval niet. En ook oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, voormalig voorzitter van de Eurogroep, denkt dat niet. Dijsselbloem denkt dat het ‘onvermijdelijk’ is dat de inflatie niet snel verdwijnt. In het FD zegt hij: ‘We zitten nu al met vrijwel volledige werkgelegenheid. We hebben overal mensen tekort, de horeca klaagt dat de GGD mensen weglokt. Het onderwijs zoekt extra leraren. Loonsverhogingen schieten tekort om gestegen energieprijzen te compenseren. En het nieuwe kabinet wil tientallen miljarden extra uitgeven. Dat jaagt de economie nog verder aan.’

Klaas Knot denkt ook aan hoge inflatie
Klaas Knot is sinds 2011 de president van De Nederlandsche Bank, waar hij Nout Wellink opvolgde. Hij was al eerder kritisch op het beleid van de ECB en zei dat we er rekening mee moeten houden dat prijzen langdurig blijven stijgen. De oorzaken van de huidige inflatie zijn “van voorbijgaande aard”, dacht Knot, “maar niet noodzakelijkerwijs van korte duur”.

Vandaag liet hij in tv-programma Buitenhof weten dat de periode van verhoogde inflatie tot volgend jaar zomer kan duren, en misschien wel langer. Knot verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar de eerste renteverhoging, maar benadrukt dat het huidige ECB-beleid ook al tot hogere leenkosten leidt. “Ik denk nu […] dat de inflatie voor het grootste deel van dit jaar in de eurozone boven de 4 procent zal blijven”, zegt Knot. Omdat het Nederlandse inflatiecijfer momenteel hoger is dan in de rest van de eurozone, zou dat “zonder meer” ook voor Nederland kunnen gelden.

De hogere inflatie van dit jaar zal ook overlopen naar volgend jaar, verwacht Knot. “Wij denken nu dat al met al die verhoogde inflatie zeker twee jaar in totaal, gemeten vanaf vorig jaar zomer, zal duren. Zo niet langer.”

Amen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *