We hebben in 2020 een slordige 42 miljard euro op onze spaarrekeningen gezet, terwijl er bijna geen rente meer te vangen is.
Die 42 miljard euro is twee keer zoveel als hetgeen we in 2019 bij elkaar spaarden (21 miljard euro). Die verdubbeling zien we trouwens al geruime tijd, maar ditmaal komt het natuurlijk omdat we ons geld door corona veel minder konden uitgeven, zo denkt demissionair minister Wopke Hoekstra. Het heeft verder niks te maken met het vertrouwen in de economie ofzo. Zodra de coronamaatregelen niet meer gelden, verwacht Wopke dan ook dat we weer massaal geld gaan uitgeven.
Het grootste deel (21 miljard euro) van hetgeen we afgelopen jaar hebben gespaard, stalden we op onze vrij opneembare spaarrekeningen, maar ook het saldo op onze betaalrekeningen steeg met 20 miljard euro. Vergeleken met voorgaande jaren is de toename van de spaar- en betaaltegoeden bij banken exceptioneel hoog.
Maar er is wel iets vreemds, want als het spaartegoed al jaren verdubbeld (behalve in 2018), dan hadden we in dit ‘coronajaar’ wel wat extra stijging verwacht. Die stijging is er niet, want veel spaargeld heeft inmiddels zn weg gevonden naar een extra huis, de aandelenmarkt of andere investeringen met een goed rendement.
Ons spaargedrag
Dat de coronacrisis een grote rol speelde in het spaargedrag, maakt DNB op uit het verloop van de inleg op spaarrekeningen. Normaal gesproken wordt er in de tweede helft van het jaar, door vakanties, kerstinkopen of extra hypotheekaflossingen, meer geld opgenomen van spaarrekeningen dan dat er wordt ingelegd. In crisisjaar 2020 kwam er met uitzondering van december in de gehele tweede jaarhelft juist meer geld bij op spaarrekeningen van Nederlanders.
Maar sparen heeft toch helemaal geen zin meer?
Het korte antwoord: NEE. Met een gemiddeld spaarsaldo en een rente van 0,1 tot 0,4 procent per jaar, kun je niet op tegen de inflatie (1,3 procent in 2020). Heb je een hele dikke spaarrekening, dan ben je sowieso de sjaak. Bij de Rabobank, ING en binnenkort ook alle anderen, betaal je voor spaargeld boven de 250.000 euro een nette 0,5% rente. Het kost dus geld en levert geen drol op. Tevens is er nog de inflatie en de fiscus die aan ons spaargeld knabbelen. Van 100.000 euro spaargeld zou in vijf jaar tijd zo’n 8200 euro verdampen, als je uitgaat van het officiële inflatiecijfer. De werkelijke inflatie ligt waarschijnlijk wel wat hoger.
Ondertussen pompt de overheid tientallen miljarden helicoptergeld richting ondernemers en zzp’ers. Faillissementen waren in 2020 een uitzondering en de werkloosheid daalt…
Image-credit: 3D Animation Production Company via Pixabay
0 Comments