De Nederlandse inflatie blijft stijgen. De consumentenprijzen zijn in november met maar liefst 5,6% gestegen! Zo’n hoge inflatie is sinds de jaren tachtig niet meer vertoond.
De Nederlandse inflatie kwam in september 2021 uit op 2,7 procent. Dat was het hoogste niveau sinds september 2008. Vervolgens was de inflatie in oktober weer een flink stuk hoger: 3,4 procent. Dit was de hoogste na april 2002.
En vandaag gaan we dus weer een stapje verder: 5,6 procent! Het was augustus 1982 toen de Nederlandse inflatie voor het laatst zo hoog was. Bijna 40 jaar geleden! Toen stegen de consumentenprijzen met gemiddeld 5,9 procent.
Als grote veroorzaker van de huidige stijging worden uiteraard de energieprijzen aangewezen, voornamelijk gas. Maar dat is alleen een waarheid omdat er geen huizenprijzen worden meegenomen in de inflatiecijfers.
De energieprijzen zijn in de maand november met 42,7% gestegen ten opzichte van november vorig jaar. De gemiddelde prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen met 1,4%.
Inflatie in Europa
De gemiddelde prijsstijging in de eurozone komt in november uit op 4,9%, zo maakte het Europese statistisch bureau Eurostat vandaag bekend. Dit is de hoogste inflatie sinds Eurostat in 1997 is begonnen met het berekenen ervan. België is overigens koploper, daar stegen de prijzen met 7,1%. De Duitse inflatie bedroeg 6%.
Inflatie van producentenprijzen
We hebben het hierboven over consumentenprijzen, maar bij de producenten gaat het nog veel harder. Zo stegen de Duitse producentenprijzen in oktober met 18,4% (het hoogste sinds november 1951), tegenover een algemeen inflatiecijfer van 4,6%. De snelle stijging van producentenprijzen geeft aan dat er zeer serieuze problemen zijn ontstaan in logistieke ketens. Als gevolg daarvan gaan producenten nog meer inkopen en wordt het probleem alsmaar erger.
De Italiaanse producentenprijzen in oktober waren zelfs 20% hoger dan een jaar eerder.
Nul procent spaarrente
Vergeet niet dat je nog steeds geen rente krijgt op je spaargeld. Met ruim 5% inflatie en 0% spaarrente gaat je vermogen (en koopkracht) hard achteruit.
Puur uit interesse heb ik vanaf april 's bijgehouden hoe het zit met #inflatie in dagelijks leven. Wat ben ik kwijt aan aantal willekeurige boodschappen?
Antwoord:
Bijna 6% inflatie sinds april dit jaar! Dat is nog geen 8 maanden.
?@ArnoWellens @MadelonVos @keesdekortbnr pic.twitter.com/6LAiiv47Ky— Ikbenerooknog ?? ?? HappyKafir @ GAB (@HappyKaffer) November 29, 2021
Meanwhile, in the USA
Jerome Powell (voorzitter Fed / Amerikaanse Centrale Bank) hield vandaag een praatje bij het Amerikaanse Banking Comité. Hij sprak daar de unieke woorden: “it’s time to retire the word ‘transitory’ for inflation.” Tja, dat krijg je met inflatiecijfers van 6,2%. Ook zei hij dat het lijkt dat “factors pushing inflation upward will linger well into next year.”
Goh, dat hadden we nou niet verwacht. De ECB durft dat soort dingen nog niet in de mond te nemen, alhoewel we allemaal weten dat deze situatie op korte termijn niet zal veranderen.
NB: wat betreft het inflatiecijfer moeten we hier nog een kleine slag om de arm houden, het gaat namelijk om een voorlopig percentage gebaseerd op de Europees geharmoniseerde prijsindex. Op 7 december publiceert het CBS het Nederlandse percentage, naar verwachting zal die uitkomen rond de 5 procent.
UPDATE 7 december 2021: volgens het CBS was de inflatie in november 5,2 procent. Dat cijfer is op basis van de Nederlandse methode berekend, het andere percentage van 5,6 procent is volgens Europese inflatienormen.
De prijs van gas was in november 53,0 procent duurder, elektriciteit 74,9 procent en brandstof 24,7 procent.
0 Comments