Rusland zou virtuele munten zoals Bitcoin, Ethereum en de stablecoin Tether gebruiken om de oliehandel met China en India te vergemakkelijken en zo westerse sancties te omzeilen.
Dat meldt Reuters deze week op basis van verschillende bronnen. Door westerse sancties, die na de inval in Oekraïne in 2022 werden aangescherpt, heeft Rusland moeite met traditionele internationale betalingen. Het land lijkt nu digitale valuta te gebruiken om deze beperkingen te omzeilen, een stap die de geopolitieke en financiële wereld op scherp zet.
Volgens bronnen converteren Russische oliebedrijven lokale valuta, zoals yuan en roepies, via cryptotransacties naar roebels. Dit proces, gefaciliteerd door tussenpersonen, ondersteunt een handel ter waarde van ongeveer 192 miljard dollar. Sinds december 2023 heeft Rusland wetgeving aangepast om cryptobetalingen voor internationale transacties toe te staan, een duidelijke breuk met eerdere anti-cryptohoudingen. Minister van Financiën Anton Siluanov bevestigde dat deze trend groeit en verder zal worden uitgebreid.
De verschuiving onderstreept hoe cryptomunten een instrument worden in geopolitieke strategieën. Landen als Iran en Venezuela gingen Rusland al voor in het gebruik van digitale valuta tegen (soms hypocriete) sancties. Experts voorspellen dat deze adoptie de vraag naar Bitcoin en andere munten verder kan stimuleren, met mogelijke koersstijgingen tot gevolg. Tegelijkertijd roept het vragen op over regulering en de stabiliteit van traditionele financiële systemen. Voor Rusland biedt crypto een soort reddingsboei om de economie draaiende te houden, los van westerse invloed.
Opvallend in dit verband is dat de Russische centrale bank de afgelopen week heeft voorgesteld om een gelimiteerd aantal financiële instellingen toe te staan te handelen in cryptovaluta, waaronder Bitcoin. Ook opvallend is dat de ECB en het IMF onlangs zeer kritische berichten naar buiten hebben gebracht om Bitcoin tegen te gaan. Logisch, want ze kunnen er geen invloed op uitoefenen. Dit nieuws komt hen dus goed van pas.
0 Comments