Een groeiend conflict tussen de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie (EC) legt de spanningen bloot rond Europa’s aanpak omtrend cryptocurrencies. Dit wordt vooral aangewakkerd door het pro-cryptobeleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens een recent Politico-artikel waarschuwt de ECB dat de Europese regelgeving, bekend als de ‘Markets in Crypto-Assets Regulation’ (MiCA), niet robuust genoeg is om de financiële stabiliteit te beschermen tegen een verwachte hausse in dollar-gekoppelde stablecoins. Trump’s hervormingen, waaronder een presidentieel decreet en voorgestelde wetten, zouden de Amerikaanse stablecoin-markt tegen 2028 kunnen opblazen tot 2 biljoen dollar, een vertienvoudiging van de huidige omvang. De ECB vreest dat Europese spaargelden naar de VS worden afgeleid, wat de eurozone’s soevereiniteit bedreigt en in een worst-case-scenario een “run” op stablecoin-reserves kan veroorzaken, met zware gevolgen voor Europese banken.

De Europese Commissie verwerpt deze zorgen als overdreven. MiCA, amper vier maanden volledig van kracht, legt strenge eisen op aan stablecoin-uitgevers, wat al leidde tot het vertrek van grote spelers zoals Tether uit de EU-markt. De EC noemt het idee van een traditionele bankrun op één-op-één gedekte activa “onzin” en betoogt dat Amerikaanse gebruikers geen reden hebben om massaal terugbetalingen van Europese uitgevers te eisen. Achter de schermen beschuldigt de Commissie de ECB ervan de crypto-dreiging op te blazen om zo steun te winnen voor haar zeer controversiële digitale euro-project, dat wordt gepresenteerd als een schild tegen buitenlandse financiële invloeden.

Dit institutionele conflict weerspiegelt bredere zorgen over Europa’s monetaire autonomie in een tijd waarin digitale valuta traditionele systemen uitdagen. Trump’s beleid, gericht op het versterken van de dollar via stablecoins, en het omarmen van nieuwe technologie, wordt gezien als een geopolitieke machtsgreep die de euro kan marginaliseren. Hoewel de ECB’s waarschuwingen speculatief aandoen, bagatelliseert de EC mogelijk de langetermijnrisico’s van een door de VS gedomineerde cryptomarkt. De timing van de ECB’s waarschuwingen, kort na Trump’s pro-cryptobeleid, suggereert dat externe factoren (zoals geopolitieke rivaliteit met de VS) een grote rol spelen in deze discussie. Dit is zonde en maakt het debat minder technisch en meer gepolitiseerd. Deze verdeeldheid tussen beide instellingen belemmert vooruitgang. Terwijl de VS agressief inzet op crypto, worstelt Europa met het balanceren van regulering en innovatie, met de toekomst van de euro als inzet.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *