Koningin Máxima is gisteren in New York benoemd tot speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor financiële gezondheid. Met deze nieuwe benoeming eindigt haar vorige functie voor de VN als speciaal pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling, wat ze 15 jaar lang heeft gedaan.
Speciaal om te ‘vieren’ dat er zoveel goeds is gedaan in die 15 jaar, heeft de marketing-afdeling een mooie pdf gemaakt.
Onder “financiële gezondheid” verstaat men overigen s dat bijna 80 procent van de volwassenen wereldwijd nu minimaal toegang tot een betaalrekening heeft. Deze nieuwe VN-portefeuille van Máxima ligt dus in het verlengde van haar vorige functie. In Nederland zet Koningin Máxima zich overigens ook in voor financiële gezondheid. Dat doet ze namens stichting SchuldenlabNL, de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid en platform Wijzer in geldzaken.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres is uiteraard enthousiast over Max: “Als speciale pleitbezorger voor financiële gezondheid bouwt Hare Majesteit koningin Máxima voort op haar belangrijke werk om ervoor te zorgen dat financiële systemen de dromen, hoop en aspiraties van mensen over de hele wereld kunnen ondersteunen“. Guterres was echter niet aanwezig in New York om dit persoonlijk over te brengen. Zijn plaatsvervanger evenmin. De zaal, met onder anderen premier Dick Schoof en geldschieter Bill Gates, moest het doen met de plaatsvervanger van de plaatsvervanger. Volgens sommige media een schoffering.
Maar goed, het klinkt allemaal erg leuk dat Máxima zich inzet zodat alle mensen in de wereld bijvoorbeeld een bankrekening kunnen openen en een verzekering of een lening kunnen afsluiten. Maar tegelijk bemoeit ze zich met een digitale euro, terwijl dat een zaak is van onze (gekozen) overheid. De meerderheid van die overheid wil op dit moment een eventuele CBDC niet programmeerbaar hebben. Dat is op zich goed nieuws. Het slechte nieuws is dat Maxima, Christine Lagarde en andere politieke influencers dat wel willen. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat de meerderheid van de Tweede Kamer toegeeft aan de wensen van Brussel en de VN.
Tot slot toch nog wat positiefs, want langzaamaan gaan er steeds meer stemmen op om functies van leden van het Koninklijk Huis te beperken. Vooral na de rel rond prinses Laurentien in de toeslagenaffaire. NSC-leider Pieter Omtzigt liet daarom al eens weten dat leden van het Koninklijk Huis zich beter kunnen beperken tot hun ’eigenlijke, hoofdzakelijk ceremoniële taken’. En daar heeft ie wat ons betreft gelijk in!
0 Comments