In Nederland accepteren langzaamaan steeds minder winkels en restaurants contant geld, terwijl de trend naar pin-only betalingen (vooral in steden), steeds duidelijker zichtbaar wordt. En dan met name bij apotheken en bioscopen.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) naar de acceptatie van contant geld bij winkels en andere dienstverleners. Hiervoor zijn in 2024 ongeveer 5.000 Nederland winkellocaties bezocht. De betaaluitingen met teksten als ‘pin-only’ of ‘pinnen, ja graag’ op stickers en bordjes zijn hierbij genoteerd.
In 2024 accepteerde 38% van de bioscopen geen cash, dat was in 2023 nog 27%. Dit gold voor 21% van de apotheken in 2024, tegen 16% in 2023. Daarnaast kende ook de sector parkeren met 21% een relatief hoog aandeel aan locaties waar niet contant betaald kan worden. Verder blijken winkels die deel uitmaken van een keten vaker alleen pinbetalingen te accepteren (6%) dan zelfstandige winkels (4%).
Dit komt mede door de toename van digitale betalingsmethoden en de wens om efficiënter te werken. Zo blijkt dat veel ondernemers de administratieve lasten en de veiligheidsrisico`s van contant geld willen vermijden. Toch blijft het vreemd dat een wettig betaalmiddel wordt geweigerd en dat er dus geen mogelijkheid is om met contant geld te betalen. Echt een slechte ontwikkeling.. Opvallend is dat het aandeel ‘pin only’ in de sector bibliotheken sterk is afgenomen, van 14% in 2023 naar 4% in 2024. Dat is dan weer positief!
Verschil in grote steden?
De ‘pin only’-winkels bevinden zich vooral in de grotere steden. In woonplaatsen met meer dan 175.000 inwoners kan bij 1 op de 10 verkooppunten alleen met pin worden betaald, terwijl dit in de dorpen met minder dan 5.000 inwoners bij 1 op de 100 geldt! Ook zijn er verschillen tussen de provincies. In Flevoland en Noord-Holland zien we met gemiddeld 10% en 8% van de bezochte winkellocaties de meeste ‘pin only’-stickers, terwijl in Zeeland ALLE winkels uit het onderzoek contant geld accepteren!
Pinnen op de markt?
Zelfs traditionele marktkooplui beginnen over te stappen op elektronische betalingen, wat een duidelijke indicatie is van de veranderingen in het betalingslandschap.
Deze ontwikkeling heeft zowel voor- als nadelen. Aan de ene kant biedt het gemak en veiligheid voor zowel consumenten als ondernemers. Aan de andere kant kunnen mensen die geen toegang hebben tot bankrekeningen of die liever contant betalen, zich buitengesloten voelen. Het is dan ook belangrijk dat er een balans wordt gevonden tussen de voordelen van digitale betalingen en de inclusiviteit van contant geld.
Daarvoor moeten er wel voldoende pinautomaten zijn, maar die nemen helaas ook af in aantallen. Volgens DNB is het “aantal biljetopname automaten van 2018 tot en met 2023 afgenomen van 7.226 naar 5.122″ en “heeft Nederland, op Litouwen na, de minste geldautomaten ten opzichte van het aantal inwoners” van Europa”.
Vorig jaar adviseerde DNB ook al dat het verstandig is altijd wat contant geld in huis te hebben voor het geval er een (cyber)aanval plaatsvindt. Toch lijkt de toekomst van betalingen in Nederland onvermijdelijk richting een steeds meer gedigitaliseerde wereld te gaan. Het is aan zowel de overheid, als de ondernemers, als de consument(!) om ervoor te zorgen dat contant geld zoveel mogelijk beschikbaar moet blijven als betaalmiddel.
0 Comments