De Nederlandse regering zou een investeringsbank/overheidsbank moeten oprichten die de komende jaren grote miljardenprojecten op het terrein van energie, technologie en defensie kan financieren. Hiervoor pleiten vijftig topfiguren uit het bedrijfsleven.

Onder deze figuren vinden we onder andere de oud-eurocommissaris Neelie Kroes, Heineken ceo Dolf van den Brink, Coen Teulings, Constantijn van Oranje, Willem van de Leegte (VDL) en burgemeester Jeroen Dijsselbloem van Eindhoven.

In tegenstelling tot andere Europese landen heeft Nederland geen overheidsbank die grote projecten kan financieren. Duitsland en Frankrijk hebben dat bijvoorbeeld wel. Dit terwijl Nederland volgens de initiatiefnemers de komende jaren op veel terreinen nieuw beleid moet maken of miljarden moet uitgeven. Deze publieke investeringen moeten nu komen uit allerlei fondsen en andere bronnen.

Met zo’n bank zouden we ook meer financiering van de Europese Investeringsbank (EIB) kunnen lostrekken, menen de bedenkers: „Nederland mist de aansluiting bij de Europese Investeringsbank, die in deze crisis binnen Europa een centrale rol speelt maar – zo zegt de EIB zelf – in Nederland een counterpart mist”, zo staat in het plan. „Bij het overleg van grote nationale investeringsbanken met de EIB ontbreekt ons land.”

Geen extra staatsschuld?

De voorstanders van het plan stellen voor om tien miljard euro van de overheid in de nieuwe bank te steken. Hiermee moet vervolgens geld op de kapitaalmarkt geleend worden. Met zo’n honderd miljard euro kunnen dan de grote investeringen gefinancierd worden met leningen die op termijn weer terugbetaald worden. Op deze manier hoeft de staatsschuld niet verder op te lopen.

Een nieuwe investeringsbank zou op afstand van de overheid gezet moeten worden en moeten functioneren als een professionele bank in plaats van een overheidsfonds. „Het gaat ook over zuinig omgaan met belastinggeld en het bevrijden van druk op de rijksbegroting”, zegt Cees Oudshoorn, voormalig directeur van VNO-NCW tegenover De Telegraaf. De vraag is dan of de term “overheidsbank” de lading dekt?

Verschil staatsbank en overheidsbank

Een staatsbank verwijst meestal naar een bank die volledig eigendom is van en wordt beheerd door de staat (de nationale overheid). Een staatsbank opereert vaak met een specifieke publieke functie, zoals het financieren van overheidsprojecten of het stabiliseren van de economie. Voorbeeld: een centrale bank zoals De Nederlandsche Bank (DNB) kan in sommige contexten als staatsbank worden gezien, hoewel haar rol specifieker is.

Een overheidsbank is breder en kan verwijzen naar een bank die eigendom is van of gecontroleerd wordt door de overheid op elk niveau (nationaal, regionaal of lokaal). Het kan ook een bank zijn die gedeeltelijk in overheidshanden is of een specifieke overheidsopdracht heeft, zoals een ontwikkelingsbank (bijv. BNG Bank in Nederland, die gericht is op financiering van de publieke sector).


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *