Afgelopen week was er in de Tweede Kamer een discussie over schokflatie, maar wat is dat?

De kamerleden Maatoug en Van der Lee (GroenLinks-PvdA) hebben vragen gesteld over inflatie n.a.v. het rapport “Closing the EU’s inflation governance gap”. Dit rapport is geschreven voor het Europees Parlement en onderzoekt hoe de EU moet omgaan met schokflatie.

Schokflatie is een inflatie die wordt veroorzaakt door schokken in energie- en/of voedselprijzen. Zo werd bekeken welke industrieën een crisis zouden kunnen veroorzaken die vergelijkbaar is met de schok die we afgelopen jaren zagen van de gasprijs. Denk aan een oorlog of een andere catastrofe die een centrale economische factor plotseling zo duur maakt dat grote delen van de samenleving eronder lijden. Een voorbeeld is dat de hogere benzineprijs alles in het leven, inclusief de kebab, duurder maakte.

Het betreffende rapport betoogt dat het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) ongeschikt is voor schokinflatie. De Kamerleden vroegen daarom onder meer naar de exacte rol van de ECB en vroegen hoe De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse regering verantwoordelijkheid nemen voor binnenlandse prijsstabiliteit. Tevens vroegen ze welke maatregelen zijn genomen in het EU-kader voor inflatiebeheersing. De (nietszeggende) antwoorden zijn te vinden in deze pdf.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *